6 vaardigheden die je altijd moet benadrukken in je cv

Er zijn een paar vaardigheden die momenteel veel gevraagd worden in alle branches en bij elke functie. Benadruk ze dus bij het solliciteren in je cv. Solliciteer je in een nieuw vakgebied of op een totaal andere functie? Geen zorgen, er zijn veel vaardigheden en competenties die je vanuit je huidige baan mee kunt nemen. Wat wordt momenteel veel gevraagd? Elli Bishop geeft zes voorbeelden op Business Insider.

1. Goede communicatieve vaardigheden

Of je nu als advocaat pleidooien houdt of klachten afhandelt in een callcenter: goede communicatieve vaardigheden zijn altijd een pré op je cv. Je moet jouw gedachten, ideeën en suggesties helder kunnen voorleggen aan collega’s. Als je daarnaast ook nog eens goed bent in het ‘lezen’ van mensen en het aanpassen van je communicatie-stijl in verschillende situaties: dan ben je een aanwinst voor elke organisatie.

Om deze vaardigheid goed hard te maken in je cv, moet je goed nadenken over wat collega’s, leidinggevenden en klanten hebben gezegd over jouw communicatie skills. Zijn er bepaalde taken of situaties waar je deze extra hebt kunnen laten zien? Gebruik deze voorbeelden in je cv en in je sollicitatiegesprek.

2. Leidinggeven en organiseren

Zelfs al is het alleen het voetbalteam van je kind of je eigen hobbyclubje: jouw leiderschap kan je van pas komen bij het solliciteren. Bedenk eens of je een project hebt geleid of een comité of een vergadering. Kun je goed inspringen op onvoorziene omstandigheden en kun je die ‘managen’? Zet voor jezelf eens alle situaties op een rij waarin je anderen hebt aangestuurd of ergens de kar hebt getrokken.

Maak het in je cv niet té specifiek. Schrijf bijvoorbeeld: ‘Een team van 12 mensen geleid dat de gestelde doelstellingen drie kwartalen lang heeft overtroffen.’ Dat is makkelijker te begrijpen dan de technische details van je werk als accountant of office manager in een specifiek bedrijf. Als je in brede zin jouw kwaliteiten op het gebied van leiderschap en organisatie kunt benadrukken, geeft dat je een streepje voor in de banenjacht.

3. Je bent van nature een doorzetter

Medewerkers die niet zomaar opgeven, die zich vastbijten, die af en toe méér kunnen leveren dan gevraagd is, zijn aantrekkelijk in elke sector op de arbeidsmarkt. Kan jij inspringen op de behoeften van je werkgever, je klanten of je collega’s? Bedenkt daar eens voorbeelden bij. Heb je een extra project gedaan? Kun je overwerken in geval van nood? Heb je een stagiair begeleid of een nieuwe collega ingewerkt? Heb je wel eens een prijs gewonnen in je vakgebied? Zet het allemaal in je cv.

4. Jouw resultaten komen voort uit persoonlijke motivatie

In de baan die je nu aan het opzeggen bent, zit waarschijnlijk iets wat je graag doet, waar je om geeft, iets dat de reden was waarom je die baan überhaupt destijds hebt gekozen. Probeer die redenen eens te verwoorden. Dat helpt ook als je van branche wilt wisselen: Werkte je in de journalistiek omdat je graag verhalen vertelt, maar knapte je af of de negativiteit van het nieuws? Probeer die verhalen dan eens te vertellen in online marketing of social media management of ga desnoods werken in de bibliotheek.

Sluiten bepaalde persoonlijke interesses van jou duidelijk aan bij het bedrijf waar je solliciteert? Dat is aantrekkelijk, benadruk dat in je cv.

5. Je kunt verschillende petten dragen

In veel functies moet je verschillende rollen kunnen spelen, bijvoorbeeld zowel rapporteren aan de afdeling marketing als aan HR. Als je al eens eerder twee of meer ‘petten’ hebt moeten dragen in een baan, benadruk die ervaring dan in je sollicitatie. Deze vaardigheid is gewild, zeker bij kleinere bedrijven of in de non profit. In het onderwijs bijvoorbeeld, een sector waar je goed als zij-instromer aan de slag kunt, moet je ook veel compleet verschillende taken kunnen combineren.

6. Je bent betrouwbaar

Geloof het of niet: het feit dat je zelden ziek bent of een enorme voorraad ongebruikte vakantiedagen hebt, kunnen wel eens jouw nummer één verkoop-argument zijn bij een sollicitatie. Want in welke branche je ook solliciteert: op tijd komen, betrouwbaar zijn en leveren wat gevraagd wordt, zijn universele eisen. Als jij je collega’s nooit laat wachten, ben je al een succesvolle medewerker, het maakt niet uit in wat voor vakgebied je dan zit.

Geef dus specifieke voorbeelden van hoe jouw collega’s op jou konden bouwen om dingen gedaan te krijgen in je vorige banen.

 

 

Bron: Business Inside
Pagina delen:

Waarom kiezen voor Wierenga & De Graaf?

  • We zijn de specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacheringsfuncties op HBO en WO niveau.
  • Persoonlijke relatie gestoeld op vrijheid, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.
  • Wij bieden employee & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.
Direct contact
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk alle vacatures