Foto op je cv ja of nee

Het doel van je cv is het geven van een korte samenvatting van je werkverleden en van je professionele kwaliteiten. Vroeger was het erg ongebruikelijk om een foto op je curriculum vitae te plaatsen omdat je uiterlijk hierbij niet belangrijk was. Het voegde namelijk niets toe aan jouw professionele profiel.

Tegenwoordig mag het cv mag veel persoonlijker zijn dan vroeger. Je geeft niet alleen meer super strak aan waar je gewerkt hebt en welke opleidingen je gedaan hebt. Tegenwoordig is je cv je persoonlijke profiel waarbij je ook laat zien welke vaardigheden en hobby’s je hebt. En dat je bijvoorbeeld vrijwilligerswerk doet en een sabbatical reis naar Afrika gemaakt hebt. Een foto past hier al veel beter bij omdat het je cv persoonlijker maakt. Het geeft letterlijk een gezicht aan je cv.

Wat levert een foto op het cv je op?

Vergeet niet dat recruiters een cv gebruiken om een grove eerste selectie te maken tussen kandidaten die wel of niet aan de harde eisen van een functie voldoen. Een sollicitatie procedure bestaat uit verschillende fases waardoor het erg belangrijk is dat een recruiter jouw cv onthoudt gedurende het proces. Een foto is een uitstekend middel om de aandacht van een recruiter te trekken en te zorgen dat deze je cv niet vergeet. Zodra je een foto toevoegt aan je cv is deze niet alleen een samenvatting van je werkverleden, maar een omschrijving van jou als persoon, waardoor je top of mind blijft.

Als je het doet, doe het dan goed

Oké, tot nu toe lijkt een foto op het moderne cv een must. Maar hier komt de catch: Een foto levert je alleen iets op als het een goede foto is. Een slechte foto laat je cv direct op de nee-stapel belanden. Zorg er daarom voor dat je een professionele foto gebruikt die bij je functie past. Een spontane foto van jezelf achter de bar met een biertje in de hand kan positief uitpakken als je solliciteert op een functie als horeca medewerker, maar is funest als je een carrière als administratief medewerker ambieert. Zorg er dus voor dat de indruk die je wekt op je foto match bij de functie die je zoekt.

Kies voor een neutrale foto

Vakantiefoto’s of selfies wekken niet de professionele indruk die jij wilt maken op je cv.  Je denkt vast dat dit common sense is, maar in de praktijk blijkt dat niets minder waar is. Dagelijks zien selecteurs cv’s voorbijkomen met totaal ongeschikte foto’s erop. Die foto’s maken natuurlijk direct een negatieve indruk en belemmeren het succes van de kandidaat.

Hieronder volgen de belangrijkste voor- en nadelen van het gebruik van een foto op je cv.


Voordelen foto op je cv

1. Personal branding

Een goede foto draagt bij aan je personal brand.  De ontvanger van je curriculum vitae krijgt meteen een beeld van je en dit kan positief bijdragen aan je personal brand. Recruiters zien honderden cv’s, dus een foto zorgt toch voor herkenning. Een gezicht zegt meer dan 1000 woorden. Het is natuurlijk wel zaak om een professionele foto te gebruiken. Bovenstaande geldt natuurlijk ook voor je LinkedIn profiel. Het managen van je online reputatie wordt steeds belangrijker tijdens het solliciteren.

2. Je uiterlijk is van belang voor je functie

Zoals eerder vermeld kan je uiterlijk van belang zijn voor het type functie waar je op solliciteert. In deze gevallen kan je met een goede, professionele foto al laten zien dat jij een representatief voorkomen hebt.

3. Opvallen

Een goede foto kan er voor zorgen dat je cv meer opvalt. Mensen zijn zeer gevoelig voor afbeeldingen en foto’s. Van nature trekt onze blik daar naar toe. De bekendste cv builders waarmee je op een hele mooie manier foto’s kunt plaatsen op je cv zijn op dit moment cvster.nl, cvmaker.nl en cv.nl .

4. Persoonlijker

Een foto maakt je cv persoonlijker en hierdoor kunnen recruiters je makkelijker onthouden. De kans dat je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek neemt hierdoor toe. Voorwaarde is natuurlijk wel dat de inhoud van je cv ook van voldoende kwaliteit is. Een goede foto alléén zal nooit voldoende zijn om uitgenodigd te worden.

5. Vooroordelen wegnemen

Een goede professionele foto kan hardnekkige vooroordelen ook wegnemen. Als je als 55plusser op zoek bent naar een baan weet je waarschijnlijk hoe lastig dat kan zijn. Door het toevoegen van een goede foto kan het vooroordeel van ‘oud en weet niet meer wat er speelt’ wellicht worden weggenomen.

Nadelen foto op je cv

1. Inhoud is het belangrijkste

De inhoud van je cv kan door het plaatsen van een foto ondergesneeuwd raken. Omdat beelden altijd vrij krachtig zijn kan het gebeuren dat je foto in de beoordeling van je cv een te grote rol gaat spelen. Het opnemen van een pasfoto kan dan afleiden van de inhoud

2. Jaloers

Een foto maakt het makkelijker te discrimineren op basis van uiterlijk. Het klinkt misschien vreemd, maar jaloezie kan een issue zijn in het geval van knappe vrouwen. Israëlisch onderzoek heeft aangetoond dat knappe vrouwen in het nadeel kunnen zijn met een foto op hun cv. De hypothese dat recruiters zouden denken dat knappe vrouwen minder intelligent zouden zijn, bleek echter niet te kloppen. Er bleek geen overeenkomst te zijn tussen het uiterlijk en de verwachte intelligentie. In de studie bleek maar liefst 93% van de personen die de sollicitatiebrieven moesten beoordelen, van het vrouwelijke geslacht te zijn. Dat leidde tot de onvermijdelijke conclusie dat er een hele basale emotie in het spel is:

3. Vooroordelen

Mensen kunnen onbewust al een negatief beeld van je gaan vormen. Ze zouden bepaalde vooroordelen kunnen krijgen. Vaak zien mensen er in het echt toch net iets anders uit dan op een foto. Vandaar dat onderstaande tips voor een goede professionele foto ook zo belangrijk zijn!

Welke foto?

Zet u een foto op uw cv? Dan is dat de eerste indruk die de werkgever van u krijgt. Besteed zorg aan een geschikte foto. Denk daarbij aan:

Geen vakantiekiekje
Hoe mooi je er ook op staat: kies geen vakantiekiekje of feestfoto. Je kleren en de kleuren zijn vaak minder geschikt of te fel. Of de omgeving (mensen, gebouwen, natuur) leidt af. Hoe gezellig je in je vrije tijd ook bent, op je werk wil je professioneel overkomen.

Niet mooi, wel representatief
Voor veel functies is jouw uitstraling belangrijk. Je hoeft niet mooi te zijn, wel representatief. Wat houdt dat in?
– Vriendelijke uitstraling.
– Verzorgd kapsel: fris en in model.
– Verzorgd gezicht.
– Geen of bescheiden make-up.
– Tattoos of piercings niet zichtbaar.
– Liever 1 mooi sieraad dan oorbellen én halsketting én sjaaltje.

Een professionele foto
Een goede fotograaf is meestal niet goedkoop, maar een professionele foto kan je wel helpen bij het solliciteren. Maak je de foto zelf? Zorg dan voor:
– Een nette blouse of trui die je goed staat.
– Een neutrale achtergrond, bijvoorbeeld een lichte muur zonder meubels   of posters.
– Indirect daglicht. Rechtstreeks zonlicht geeft lelijke schaduwen en maakt jouw gezicht scherp.
– Maak een paar proeffoto’s.
– Een open blik. Glimlachen mag!

Zijn jouw brief en cv interessant genoeg om je uit te nodigen voor een gesprek? Dan zoekt de werkgever je vaak van tevoren nog even op op LinkedIn en Facebook. Zorg daar dus voor een professionele foto. Lees ook het artikel op nos.nl over de invloed die een goede of slechte foto op jouw cv of Facebook heeft op de kans dat je uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Pagina delen:

Waarom kiezen voor Wierenga & De Graaf?

  • We zijn de specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacheringsfuncties op HBO en WO niveau.
  • Persoonlijke relatie gestoeld op vrijheid, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.
  • Wij bieden employee & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.
Direct contact
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk alle vacatures