8 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek

Heb jij binnenkort een sollicitatiegesprek? Dan zou het fijn zijn als je weet welke vragen je allemaal kunt verwachten. Helaas kun je nooit van te voren weten wat voor vragen er worden gesteld. Maar je kunt jezelf wel alvast op de algemene vragen voorbereiden. Hierna volgen de 8 meest gestelde vragen tijdens een sollicitatiegesprek.

1. Wil je iets over jezelf vertellen?

Van alle meest gestelde vragen, staat deze vraag met stip op nummer een! Dit is een vrij algemene en erg brede vraag, maar dat maakt hem juist zo lastig. Het geeft jou de kans om iets over jezelf te vertellen en te kiezen wat je wel en niet kwijt wilt. Daar ligt meteen ook het gevaar dat je te veel kunt vertellen en gaat ratelen. In 1 à 2 minuten kun je vertellen over jouw werkervaring, opleiding en successen.

2. Wat is jouw sterkste punt?

Als deze vraag wordt gesteld is het belangrijk om de kwaliteiten te bespreken die jou geschikt maken voor de betreffende functie. De beste manier om hierop te reageren, is dan ook door de skills en ervaringen te bespreken die direct te maken hebben met de functie waarop je solliciteert. Overdrijf niet, want de waarheid komt toch ooit boven.

3. Wat is jouw zwakste punt?

Dit is een lastige vraag om te beantwoorden, omdat je wel eerlijk wilt zijn, maar je wilt jezelf ook niet meteen neerhalen door allerlei negatieve punten te noemen. Je kunt benoemen dat er competenties zijn die je nog niet goed beheerst, maar dat je bezig bent om deze te verbeteren. Daarbij kun je dan ook vertellen hoe je dit wilt aanpakken. Zo maak je van iets negatiefs toch iets positiefs.

 4. Waar zie jij jezelf over 5 jaar?

‘Had ik maar een glazen bol, dan had ik deze vraag correct kunnen beantwoorden’, is niet het juiste antwoord op deze vraag. Verwijs vooral wel naar jouw ambities en dat de functie waarvoor je solliciteert jou een stapje verder brengt in jouw carrière. Ook kun je zeggen dat je altijd openstaat voor doorgroeimogelijkheden.

5. Waarom ben jij geschikt voor deze functie?

Deze vraag komt heel vaak voor in sollicitatiegesprekken. Lees van te voren nog eens de functie-eisen door en noteer de gevraagde skills, persoonlijkheidskenmerken en kwalificaties onder elkaar. Zet daaronder een lijstje van al deze gevraagde kwaliteiten waar jij al over beschikt. Voor elke kwaliteit kun je een voorbeeld benoemen waarin jij iets hebt bereikt door middel van die kwaliteit.

6. Welke taken vind je niet leuk om te doen?

Geef een veilig en simpel antwoord, zoiets als; ‘in de rij staan voor de koffiemachine’. Of vertel dat je het als een uitdaging ziet om eventuele minder leuke taken om te draaien naar iets leuks. Hierdoor kun jij jezelf ontwikkelen als professional. Mochten er meerdere taken zijn die je niet leuk vindt om te doen binnen de functie waar je voor solliciteert, dan kun je beter naar een andere functie gaan kijken.

7. Waarom ben je op zoek naar een andere baan?

Er kunnen natuurlijk talloze redenen zijn waarom jij op zoek bent naar een andere baan. Deze redenen kunnen variëren van positief tot negatief. Wees altijd eerlijk over de reden, maar wel op een genuanceerde wijze. Begin je antwoord door te vertellen wat je allemaal hebt geleerd van je vorige functie. Daarna kun je de reden vertellen waarom je op zoek bent naar iets anders. Geef een eerlijke toelichting, maar wees niet te negatief.

8. Heb jij nog vragen aan ons?

Je maakt meer kans op die functie als je proactief bent en zelf ook met vragen komt. En dan niet de voor de hand liggende vragen die je met behulp van een onderzoekje zelf ook had kunnen opzoeken. Toon aan dat jij de juiste kennis bezit van de branche en over het bedrijf aan de hand van probleemoplossende vragen. Bijvoorbeeld: ”lopen jullie ook tegen situatie X aan en hoe gaan jullie hiermee om?” Eventueel kun je ook vertellen hoe jij het zou oplossen als je wordt aangenomen voor de functie. 

Uiteraard komen deze vragen niet altijd voor in ieder gesprek, maar dit zijn wel de meest gestelde algemene vragen. Daarnaast kunnen er ook nog onverwachte vragen worden gesteld, waar jij je niet op kunt voorbereiden. Het gaat er niet altijd om wat voor antwoord jij geeft op de vraag, maar hoe jij met de onverwachte vraag omgaat.

Pagina delen:

Waarom kiezen voor Wierenga & De Graaf?

  • We zijn de specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacheringsfuncties op HBO en WO niveau.
  • Persoonlijke relatie gestoeld op vrijheid, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.
  • Wij bieden employee & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.
Direct contact
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk alle vacatures