Hoe laat je zien dat je klaar bent voor een promotie

Wierenga & De Graaf geeft advies voor interne promotie

Heb je het allemaal wel gezien in je huidige functie en wil je graag een stapje hogerop? Dan wordt het tijd om te gaan werken aan een interne promotie. Maar hoe pak je dat het beste aan? Dit is het stappenplan om je werkgever te laten zien dat jij klaar bent voor nieuwe verantwoordelijkheden.

Stap 1: Bepaal welke richting je op wilt binnen het bedrijf


Heb je al een functie in gedachten? Dat maakt het een stuk eenvoudiger. Dan weet je waar je heen wilt en kun je jouw collega’s daar makkelijker van overtuigen.

Als je nog niet weet wat je precies wilt, is het zaak daar eerst achter te komen. Stel jezelf vragen als: wat vind ik leuk in mijn functie, en wat niet? Wil ik verder groeien op mijn huidige afdeling, of wil ik een andere kant op binnen het bedrijf? Welke vaardigheden zou ik verder willen ontwikkelen? Deze vragen heb je niet altijd makkelijk beantwoord. Daarom kan het lonen om eerst een gesprek aan te gaan met hr of je leidinggevende.

Wees creatief. Als de functie die jij graag wilt (nog) niet bestaat binnen het bedrijf, verzamel dan argumenten om deze functie in het leven te roepen. Hoe sterker jouw verhaal, hoe groter de kans dat je de functie kunt bekleden.

Stap 2: Leer nieuwe vaardigheden aan


Nu je bepaald hebt welke richting je op wilt, is het tijd om te achterhalen welke vaardigheden je hiervoor nodig hebt. Dit kan variëren van skills die je moet ontwikkelen tijdens je werk, tot het volgen van cursussen. De eerste is makkelijker aan te pakken, voor de tweede heb je meer tijd nodig. Toch zal het investeren van tijd en energie op dit vlak de moeite waard zijn. Heb je de benodigde vaardigheden in huis, dan zal je manager je al snel interessanter vinden voor de functie die je op het oog hebt.

Tip: als je al met hr of management hebt besproken dat je een andere richting op wilt, kun je hen ook vragen om je opleiding te betalen. 

Stap 3: Maak jezelf zichtbaar


Behaal niet alleen je doelstellingen, maar overtref ze. Dit doe je door jezelf te profileren en door je successen kenbaar te maken. Wees proactief en laat zien dat je toe bent aan nieuwe uitdagingen en dat er meer kwaliteiten in jou schuilen. Voor bescheiden types is dit soms wat lastig, maar je hoeft niet op te scheppen om te laten zien wat je bereikt. Stuur bijvoorbeeld maandelijkse updates via de mail, meld je aan om nieuwe werknemers in te werken of plan een-op-een gesprekken in met je leidinggevende en vertel wat je de afgelopen periode hebt bereikt.

Wees proactief en laat zien dat je toe bent aan nieuwe uitdagin­gen en dat er meer kwalitei­ten in jou schuilen

Stap 4: Werk aan je netwerk


Dit ligt in het verlengde van stap 3. Zorg dat je in beeld bent bij de mensen die ertoe doen. Val op bij de managers van je beoogde afdeling, zodat ze jou op het netvlies krijgen als ze aan kandidaten voor de nieuwe functie denken. Meld je ook aan voor commissies en presentaties.

Stap 5: Zet alles op een rijtje


Zet voor jezelf duidelijk op een rijtje waarom jij zo geschikt bent voor de nieuwe functie. Omdat je gaat solliciteren bij het bedrijf waar je al werkt, zul je geen cv hoeven opmaken, maar maak voor jezelf wel een lijst van wat je de afgelopen tijd bereikt hebt. Benoem daarbij je prestaties, neem je beoordelingen mee, en vergeet niet om eventuele cursussen te noemen.

Stap 6: Ga het gesprek aan

Maak een afspraak met je manager of de hr-manager. Met alle voorgaande stappen ben je al goed op weg om je manager te overtuigen dat je veel meer in je mars hebt, dan je nu doet. Maak een afspraak en bereid je goed voor op je promotiegesprek.

Tip: Neem ook een overzicht mee van je eerdere successen.

Pagina delen:

Waarom kiezen voor Wierenga & De Graaf?

  • We zijn de specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacheringsfuncties op HBO en WO niveau.
  • Persoonlijke relatie gestoeld op vrijheid, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.
  • Wij bieden employee & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.
Direct contact
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk alle vacatures