Het Noorden telt 149.000 zombiebanen.

Wierenga & De Graaf ‘Het plaatsen van mensen is persoonlijk maatwerk! Daar ligt onze kracht.’ Daadkrachtig netwerkbureau met een vaste kern en dedicated netwerk. Loyale teamplayers met ondernemersbloed. Talentscouts met persoonlijke aandacht en begeleiding. Voor beloftevolle HBO+ kandidaten met ambitie. Voor vitale opdrachtgevers met visie. Met bewezen trackrecord in Noord-Nederland. Wat ons drijft We zijn dé specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacherings-functies op HBO+ niveau. Ons uitgangspunt is altijd een gedeeld belang en een gezamenlijke ambitie. Daarom bieden wij onze kandidaten én onze opdrachtgevers extra toegevoegde en duurzame waarde. Dat doen we met aanvullende producten en diensten op het gebied van employer & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.

Ongeveer 1,6 miljoen Nederlanders hebben een zombiebaan. Het Noorden telt 149.000 zombiebanen.

Hun werk is straks overbodig, maar PwC ziet goede alternatieven. Ook in Noord-Nederland. Automatisering en digitalisering maken banen overbodig, maar meestal zijn de vaardigheden die mensen hebben wel anders in te zetten.

Velthuijsen voorspelt dat er jaarlijks zo’n 400.000 arbeidsplaatsen overbodig zullen worden. ,,Dat komt vooral door voortschrijdende digitalisering die leidt tot automatisering en een vraag naar andere, nieuwe vaardigheden’’, stelt de hoofdeconoom. Door die robotisering verdampen tussen nu en 2025 1,6 miljoen Nederlandse banen. Zo verdwijnen er in de winkelbranche zo’n 336.000 arbeidsplaatsen, verliezen 135.000 medewerkers van accountantskantoren hun baan en kunnen callcenters het met 123.000 mensen minder doen. In Friesland gaat het naar schatting om 59.000 banen, terwijl in Groningen zo’n 65.000 mensen naar iets anders zullen moeten omkijken. In Drenthe lijkt de digitalisering er minder heftig in te slaan, hier staan 25.000 banen op de tocht. Juist in de meer verstedelijkte gebieden, zoals in het Westen, tekent de ontwikkeling zich scherper af. Zijn al deze mensen voorgoed van een inkomstenbron verstoken? Bij PwC denken ze van niet. ,,Het onderzoek laat zien dat 82 procent van de vaardigheden die nodig zijn voor de banen die onder druk staan, ook bruikbaar zijn in andere beroepen’’, legt arbeidsspecialist Bastiaan Starink uit. De onderzoekers geven het voorbeeld van een journalist. Die beschikt voor zijn huidige functie over 336 vaardigheden. Daarmee kan hij ook gemakkelijk ergens anders aan de slag. Een ‘engelenbaan’ noemen ze dat bij PwC.

Het werkgebied maakt ook wat uit. Een telefoniste die in Amsterdam haar baan verliest, kan met haar vaardigheden gemakkelijk ander werk vinden. In Friesland en Drenthe ligt dat voor dezelfde functie al weer een stuk moeilijker. Toch ziet PwC ook veel Friese ‘engelenbanen’, namelijk 28.000. Welke beroepsgroepen volgens de PwC-studie het gemakkelijkst een nieuwe betrekking vinden? Onderwijzers, doktoren, engineers, managers, politie- en brandweerpersoneel, architecten en schrijvers.

Loopbaanadvies

Loopbaanadvies kan heel verhelderend zijn. Want waar ben je goed in? Ken jij je eigen talenten? Waar liggen je interesses? En waarin kun je jezelf nog verder ontwikkelen? Dat alles komt naar voren tijdens een loopbaanadvies. Maar onze dienstverlening gaat verder. Want ook kan Wierenga & De Graaf samen met jou op zoek gaan naar een nieuwe en passende baan. We zijn en blijven tenslotte specialisten op het gebied van werving en selectie. 

Meer weten?

Wil je meer weten over wat we voor jou kunnen betekenen? Neem dan snel contact op met Jan Wierenga (06 – 223 367 30 of op jan@wierenga-degraaf.nl) of Leo de Graaf (06 – 12 98 21 12 of leo@wierenga-degraaf.nl) Kijk ook eens op www.wierenga-degraaf.nl.

 

bron LC en PWC

Pagina delen:

Waarom kiezen voor Wierenga & De Graaf?

  • We zijn de specialist in werving en selectie voor vaste, interim- en detacheringsfuncties op HBO en WO niveau.
  • Persoonlijke relatie gestoeld op vrijheid, gelijkwaardigheid en nieuwsgierigheid.
  • Wij bieden employee & job branding, onboarding, loopbaanadvisering en persoonlijke- en leiderschapsontwikkeling.
Direct contact
Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Bekijk alle vacatures